“Eating isn’t just swallowing food”: Food practices in the context of social class trajectory
DOI :
https://doi.org/10.15353/cfs-rcea.v2i1.50Mots-clés :
social class, eating patterns, eating habits, class mobility, class trajectoryRésumé
Drawing from a qualitative study with 105 families across Canada, this paper focuses on 16 households in which one or more adults experienced significant social class trajectories in their lifetimes. Using semi-structured interviews and two photo-elicitation techniques, adults and teens articulated their perceptions of healthy eating, eating well, conflicts and struggles around food, and typical household food patterns. This analysis examines how habitus from class of origin can influence food dispositions, as well as how participants used food and talk about food to mark symbolic and moral boundaries on the basis of class. In particular, people used discourses of cosmopolitan and omnivorous eating, ethical eating, and healthy eating, as well as the moral virtue of frugality, to align or dis-identify with class of origin or current class location. Our analysis shows that food can be a powerful symbolic means of marking class boundaries.
Téléchargements
Publié-e
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
Les auteurs qui publient avec cette revue acceptent les conditions suivantes: Les auteurs conservent les droits d'auteur et accordent à la revue le droit de première publication avec l'œuvre sous licence simultanée Creative Commons qui permet à d'autres de partager l'œuvre avec une reconnaissance de la paternité de l'œuvre et de la publication initiale dans cette revue. Les œuvres publiées dans RCÉA/CFS avant et incluant le vol. 8, n° 3 (2021) sont sous licence Creative Commons CC BY. Les œuvres publiées dans le vol. 8, n ° 4 (2021) et après est sous licence Creative Commons CC BY-SA. Les auteurs peuvent conclure des accords contractuels supplémentaires séparés pour la distribution non-exclusive de la version publiée de l'ouvrage par la revue (par exemple, l'ajouter à un dépôt institutionnel ou le publier dans un livre), avec une reconnaissance de sa publication initiale dans ce journal. Les auteurs sont autorisés et encouragés à publier leurs travaux en ligne (par exemple, dans des dépôts institutionnels ou sur leur site Web) avant et pendant le processus de soumission, car cela peut conduire à des échanges productifs, ainsi qu'à une citation plus précoce et plus importante des travaux publiés. (En savoir plus sur le libre accès.)