Critical food guidance from the slow food movement: The relationship barometer
DOI :
https://doi.org/10.15353/cfs-rcea.v9i1.509Mots-clés :
Slow Food, Slow Fish, food movement, food guidance, food relationships, wild salmon, local food systemsRésumé
The Slow Food movement embeds food guidance that encourages interaction with local food production and appreciation of local cuisine. It advocates critical thinking and actions that support the preservation of traditional food practices, as well as environmental considerations around food harvesting and processing. We begin by contextually situating Slow Food as a movement and a change agent. We then introduce a critical guidance tool called the Slow Food Relationship Barometer, developed by Fader and Mesmain from their experience in southern Vancouver Island, British Columbia. This tool is meant for use by advocacy groups and policy makers rather than individuals. It is based on the view that identifying and assessing the multiple relationships intrinsic to a local food product—from origins to the table—can reveal pathways toward its improved sustainability. We illustrate how the Relationship Barometer can be applied to the case of wild and farmed salmon, which also underlies the Slow Fish movement.
Téléchargements
Publié-e
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
© Brooke Fader, Michèle Mesmain, Ellen Desjardins 2022
![Licence Creative Commons](http://i.creativecommons.org/l/by-sa/4.0/88x31.png)
Cette œuvre est protégée sous licence Creative Commons Attribution - Partage dans les Mêmes Conditions 4.0 International.
Les auteurs qui publient avec cette revue acceptent les conditions suivantes: Les auteurs conservent les droits d'auteur et accordent à la revue le droit de première publication avec l'œuvre sous licence simultanée Creative Commons qui permet à d'autres de partager l'œuvre avec une reconnaissance de la paternité de l'œuvre et de la publication initiale dans cette revue. Les œuvres publiées dans RCÉA/CFS avant et incluant le vol. 8, n° 3 (2021) sont sous licence Creative Commons CC BY. Les œuvres publiées dans le vol. 8, n ° 4 (2021) et après est sous licence Creative Commons CC BY-SA. Les auteurs peuvent conclure des accords contractuels supplémentaires séparés pour la distribution non-exclusive de la version publiée de l'ouvrage par la revue (par exemple, l'ajouter à un dépôt institutionnel ou le publier dans un livre), avec une reconnaissance de sa publication initiale dans ce journal. Les auteurs sont autorisés et encouragés à publier leurs travaux en ligne (par exemple, dans des dépôts institutionnels ou sur leur site Web) avant et pendant le processus de soumission, car cela peut conduire à des échanges productifs, ainsi qu'à une citation plus précoce et plus importante des travaux publiés. (En savoir plus sur le libre accès.)