Can we eat our way to a healthy and ecologically sustainable food system?
DOI :
https://doi.org/10.15353/cfs-rcea.v5i3.258Mots-clés :
sustainable diets, Canada's dietary guidelines, policy, Canada's Food GuideRésumé
The food system is a major contributor to climate change, biodiversity loss, eutrophication and deforestation. This article examines national dietary guidelines as a way to shift dietary patterns in the population toward diets that continue to promote health while being more ecologically sustainable. While some sustainability principles may be inherent in the 2007 Canada’s Food Guide (e.g., an emphasis on plant-based foods), these were not made explicit. As Health Canada undertakes a revision of its national dietary guidance, a unique opportunity exists to situate dietary guidelines within the broader context of Canada’s first-ever national food policy. Coherence between these two policies has the potential to position the role of diets as a core link between food systems and both human and ecological health. This paper explores the possibilities of advancing sustainability principles within Canadian national dietary guidelines by drawing on evidence-based literature and key sustainability messages within dietary guidelines from four countries that have integrated many of these principles. Lessons and perspectives from international experiences on incorporating environmental sustainability into dietary guidelines are described including: influence of the food industry; cross-sector collaboration and alliances; civil society participation; and “win-win” messages. Application of these lessons to Canada, followed by opportunities to advance the incorporation of sustainability principles within the country’s national dietary guidelines are then proposed.
Téléchargements
Publié-e
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
Les auteurs qui publient avec cette revue acceptent les conditions suivantes: Les auteurs conservent les droits d'auteur et accordent à la revue le droit de première publication avec l'œuvre sous licence simultanée Creative Commons qui permet à d'autres de partager l'œuvre avec une reconnaissance de la paternité de l'œuvre et de la publication initiale dans cette revue. Les œuvres publiées dans RCÉA/CFS avant et incluant le vol. 8, n° 3 (2021) sont sous licence Creative Commons CC BY. Les œuvres publiées dans le vol. 8, n ° 4 (2021) et après est sous licence Creative Commons CC BY-SA. Les auteurs peuvent conclure des accords contractuels supplémentaires séparés pour la distribution non-exclusive de la version publiée de l'ouvrage par la revue (par exemple, l'ajouter à un dépôt institutionnel ou le publier dans un livre), avec une reconnaissance de sa publication initiale dans ce journal. Les auteurs sont autorisés et encouragés à publier leurs travaux en ligne (par exemple, dans des dépôts institutionnels ou sur leur site Web) avant et pendant le processus de soumission, car cela peut conduire à des échanges productifs, ainsi qu'à une citation plus précoce et plus importante des travaux publiés. (En savoir plus sur le libre accès.)