Moving Your Body, Soul, and Heart to Share and Harvest Food
Food Systems Education for Youth and Indigenous Food Sovereignty in Garden Hill First Nation, Manitoba
DOI :
https://doi.org/10.15353/cfs-rcea.v8i2.446Mots-clés :
Indigenous food sovereignty, Indigenous education, First Nations Youth, Food system educationRésumé
Colonialism, and its partner, racism, greatly impact Indigenous food systems across Canada elevating the rates of diet-related diseases and food insecurity. Many Indigenous communities have responded to these challenges with their own community-based, culturally appropriate food solutions, including local food production. This participatory research explores the question of traditional food education for First Nations youth through photo elicitation with five young adults employed on a community farm and interviews with twelve Elders, community food educators and Knowledge Keepers. This research provides the building blocks for food education to support a community-based, Indigenous food system and sovereignty, informed by Garden Hill First Nation Elders and youth. Interviews and participatory research established that food education should be rooted in traditional and spiritual beliefs, land-based learning and self-determination, and food policies and programs need to assess the use of technology, financial sustainability, and promote gender balance. Community desires for food education closely match the tenets of Indigenous food sovereignty. This research shows the importance of developing Indigenous food education programs that are community-based and applied.
Téléchargements
Publié-e
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
© Kaylee Michnik, Shirley Thompson, Byron Beardy 2021

Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Les auteurs qui publient avec cette revue acceptent les conditions suivantes: Les auteurs conservent les droits d'auteur et accordent à la revue le droit de première publication avec l'œuvre sous licence simultanée Creative Commons qui permet à d'autres de partager l'œuvre avec une reconnaissance de la paternité de l'œuvre et de la publication initiale dans cette revue. Les œuvres publiées dans RCÉA/CFS avant et incluant le vol. 8, n° 3 (2021) sont sous licence Creative Commons CC BY. Les œuvres publiées dans le vol. 8, n ° 4 (2021) et après est sous licence Creative Commons CC BY-SA. Les auteurs peuvent conclure des accords contractuels supplémentaires séparés pour la distribution non-exclusive de la version publiée de l'ouvrage par la revue (par exemple, l'ajouter à un dépôt institutionnel ou le publier dans un livre), avec une reconnaissance de sa publication initiale dans ce journal. Les auteurs sont autorisés et encouragés à publier leurs travaux en ligne (par exemple, dans des dépôts institutionnels ou sur leur site Web) avant et pendant le processus de soumission, car cela peut conduire à des échanges productifs, ainsi qu'à une citation plus précoce et plus importante des travaux publiés. (En savoir plus sur le libre accès.)